100% lampaanvillaa saumakohtien tiivistämiseen
Moni meistä kääriytyy mielellään kylminä kuukausina 100% villaan. Harva kuitenkaan enää muistaa, että lampaanvillaa on meilläkin perinteisesti käytetty talojen eristeissä. Trä Kronor -konspetikodeissa paloturvallista ja ionisoitua lampaanvillaa käytetään erilaisten saumakohtien lisätiivistämiseen.

Lampaanvillan luontaiset ominaisuudet ovat melko vastaansanomattomia. Puhdas ja uusiutuva luonnontuote eristää hyvin lämpöä ja se kestää hyvin kosteutta tuntumatta märältä. Villa syttyy huonosti palamaan korkeassakaan lämpötilassa, joten se on luontaisesti paloturvallinen rakennusmateriaali. Lampaanvillassa ei tarvitse käyttää erillistä homeenestoaineita, sillä villan valkuaisainekuidut eivät toimi homeitiöille otollisena kasvualustana.
Villan keratiini neutraloi mahdollisia hajuja. Lisäksi villoihin tehtävä ionisointi puhdistaa sen mahdollisista allergiaa aiheuttavista ainesosista sekä vähentää villalle ominaista lanoliinin tuoksua. Samoin käsittely torjuu hyönteisiä. Ionisoinnissa ei käytetä biologisia tai kemiallisia torjunta-aineita.

Lampaanvillan ”tuotekehityksestä” vastaavat lampaat, jotka ovat eläneet vaihtelevissa sääolosuhteissa ja lämpötiloissa tuhansia vuosia. Teollisista eristevilloista poiketen puhdas lampaanvilla ei sisällä keinotekoisia ainesosia, eikä siitä haihdu sisäilmaan haitallisia kemiallisia yhdisteitä edes märkänä.
Ionisoitu villamme tulee itävaltalaiselta perheyritykseltä
Puhtaaseen rakentamiseen tähtäävä Trä Kronor ei halunnut ottaa turhia riskejä eristemateriaalin valinnassa, joten tiivistevalinta ikkunoiden ja ovien karmien ja elementtien jääviin rakoihin samoin kuin massiivipuuelementtien saumakohtiin on puhdas 100% lampaanvilla.

Koska halusimme käyttää allergikoille turvallisempaa ionisoitua villaa, tulee villaeristeemme Itävallasta. Yli 50 vuotta toiminut perheyritys Isolena on ekologisen eristämisen edelläkävijä, joka tekee kotimaassaan yhteistyötä useiden energia- ja ympäristöjärjestöjen kanssa. Isolenan eristevillatuotteiden painoa, mittoja ja tiheyttä valvotaan säännöllisesti European Technical Approval -kriteerien mukaan. Ikkunoiden ja ovien karmien ja seinäelementtien väliin jääviin rakoihin käytämme noin kämmenen levyistä eristenauhaa (Fugenband). MHM-elementtien väliin tulee puolestaan 9mm paksuista, huopamaista villalevyä (Trittschallfilz). Kummankin materiaalin tarkoituksena on parantaa kotien eristystä liitoskohdissa, jotka ovat helposti paikkoja, joista lämpö karkaa.