Yhteinen sauna ja erilliset ulkovarastot kuuluvat osaksi Trä Kronor -konseptia

Jokainen townhouse-kotien suunnitteluratkaisu on tehty talojen terveellisyys ja pitkäikäisyys edellä. Niinpä asukkaille tulee yhteiskäyttöön loistelias saunaosasto, ja tavaroiden varastointi tapahtuu erillisissä ulkovarastoissa vinttien ja kellareiden sijaan. 

Trä Kronor -kotien yhteiskäyttötiloihin tulee sauna.

Vaikka Trä Kronor -kotien ulkonäkö on varsin moderni, ammennetaan sen suunnitteluperiaatteet pohjoismaisesta rakennusperinteestä. Ajasta jolloin sisäsuihkuja ei vielä ollut, ja saunakin sijaitsi erillisessä piharakennuksessa.

– Rakennukset joutuvat ihan erilaisen kosteus- ja lämpörasituksen kohteeksi kuin vaikkapa 100 vuotta sitten. Emme kuitenkaan halua, että asukkaat joutuvat luopumaan nykyajan mukavuuksista. Olemme kiinnittäneet erityistä huomiota pesutilojen ilmanvaihtoon ja kosteudeneristykseen ongelmien minimoimiseksi, projektiarkkitehti Mathias Nyström kertoo.

Ylellinen saunaosasto asukkaiden käyttöön

Lämpö- ja kosteuskuorman vähentämiseksi asuntoihin ei ole lähtökohtaisesti suunniteltu omia saunoja, vaan asukkaiden käyttöön tulee erillinen saunaosasto. Yhteissaunaan tulevat mm. tuplasuihkut sekä erillinen pukeutumis- ja vilvoittelutila. Seiniin ja lattioihin käytetään luonnonkivilaattaa, hanoihin terästä ja muutenkin tila noudattelee asunnoista tuttua korkeaa laatutasoa.

Trä Kronorin saunatiloihin tulee mm. ylellistä luonnonkiveä.

– Kiukaaksi valitsimme sähkökiukaan. Puulämmitteinen kiuas oli myös yhtenä vaihtoehtona, mutta lopulta helppohoitoisuus ratkaisi. Emme voi olettaa, että jokainen osaa puulämmitteisen kiukaan käyttöön liittyviä niksejä, ja polttopuiden hankkiminen ja muut käytännön asiat olisivat jääneet asukkaiden harteille. Monet nykyaikaiset sähkökiukaan tarjoavat jo varsin pehmeät ja kosteat löylyt, Nyström kertoo.

Yhteissaunan lisäksi pienempiin koteihin saa halutessaan myös Harvian kompaktin moduulisaunan, ja isompiin huoneistoihin voidaan rakentaa tavallinen sauna asukkaan niin halutessa. Tällöin huomioimme saunan suuremman kosteusvaikutuksen painovoimaisen ilmanvaihdon suunnittelussa.

Yhteiskäyttösaunan yhteyteen tulevat pukeutumis- ja vilvoittelutilat.
Kuva: Ecofurn – Nordic Design Furniture

Varastotilassa mahdollisuus käydä tutustumassa rakennusmateriaaleihin

Talon hengittävyyden ja vikasietoisuuden varmistamiseksi koteihin ei tule ullakko- ja kellarivarastoja. Tilavien vaatehuoneiden lisäksi jokaiselle asunnolle kuuluu kylmä n. 5 neliön suuruinen pihavarasto. Lisäksi taloyhtiölle yhteisiä tiloja ovat monipuoliset kierrätysmahdollisuudet tarjoava jätetila, sekä ulkoiluvälinevarasto mm. polkupyörille.

– Ulkoiluvälinevarasto on itse asiassa ensimmäinen townhouse-tontille nouseva rakennus. Sen rakentaminen alkaa pian vuodenvaihteen jälkeen, ja valmista pitäisi olla viimeistään helmikuun 2019 alussa. Jatkossa tämä rakennus toimii mahdollisuutena tulla tutustumaan kotiemme rakennusmateriaaleihin, kuten MHM-elementteihin ja eristeenä toimivaan turpeeseen. Säännöllisillä viikkonäytöillä halukkailla on mahdollisuus tutustua talojemme rakennustapaan, tonttiin sekä ympäristöön jo heti rakennusprojektin alussa, Nyström valottaa rakennuksen tuomia mahdollisuuksia.

Tuusulan tontilla järjestetään helmikuun 2019 alusta alkaen viikoittaiset avoimet näytöt. Tonttiin ja ympäristöön tutustumisen lisäksi kävijöillä on yhteiskäyttövarastossa mahdollisuus tutustua kotien rakenteisiin ja materiaaleihin sekä huoneistojen pohjaratkaisuihin. Ilmoitamme tarkan viikkonäytön ajankohdan tammikuun 2019 lopulla. Lisätietoja näytöstä sekä muusta townhouse-kortteliin liittyvästä toimitusjohtajaltamme Kirsi Joensuulta (kirsi.joensuu@trakronor.fi tai +358 40 8400 642).

Sauna tulee keskelle Tuusulan townhouse-korttelia.