MHM-elementit mahdollistavat Trä Kronor -kotien muovittomat massiivipuurakenteet

Saksassa patentoitu MHM- eli Massiv-Holz Mauer -tekniikka mahdollistaa massiivipuuelementtien valmistamisen ilman liimaa tai muovia. Ristikkäin naulatut puulevyt muodostavat hengittävän rakenteen, jonka avulla terveellisiä massiivipuurakenteisia koteja voidaan jatkossa rakentaa suuremmassakin mittakaavassa.

MHM eli Massive-Holtz Mauer on Saksassa patentoitu menetelmä, jonka avulla rakennetaan kokonaan liimattomia ja muovittomia massiivipuuelementtejä jo yli 20 tehtaalla ympäri Eurooppaa.

MHM eli Massiv-Holz Mauer on Saksassa patentoitu menetelmä, jonka avulla rakennetaan kokonaan liimattomia ja muovittomia massiivipuuelementtejä jo yli 20 tehtaalla ympäri Eurooppaa. Suomea lähin tehdas löytyy Virosta.

– Euroopassa on rakennettu jo lähemmäs 10 000 MHM-elementeistä koostuvaa rakennusta, joten mistään täysin uudesta asiasta ei ole kyse. Suomessa ensimmäisen rakennusluvan MHM-elementeistä rakennetulle pientalolle saimme Espoossa kesällä 2018. MHM-elementti on puuta, meidän tapauksessa mäntyä tai kuusta, joka on naulattu ristiin ja liitetty yhteen liiman sijaan pitkillä alumiininauloilla, kertoo Trä Kronorin arkkitehti Jutta Vuorinen.

Jutta Vuorinen on yksi Trä Kronorin arkkitehdeistä.

Hengittävyys ratkaisi MHM:n valinnan

Koko MHM-rakenne on mietitty hengittävyyden näkökulmasta. Hengittävää rakennetta voisi kuvailla myös diffuusioavoimeksi rakenteeksi, eli puu pääsee sitomaan ja vapauttamaan kosteutta esteettä. Rakenteessa on pieniä ilmauria, joka parantaa niiden eristävyyttä entisestään.

Yhteenliimatun puun, kuten CLT:n tai lamellihirren, käyttämistä estää Trä Kronorin sitoutuminen liimattomaan ja muovittomaan rakentamiseen. Epäorgaaniset materiaalit vaikuttavat suoraan kotien kosteustekniseen toimivuuteen ja hengittävyyteen.

MHM on liimaton ja muoviton massiivipuurakenne.

Seinien rakenne on pyritty pitämään yksinkertaisena

Trä Kronor -kotien ulkoseinien rakenne koostuu julkisivulaudoituksesta, koolauksesta ja tuletusraosta, ilmansulkupaperista, MHM-elementistä, ilmansulkupaperista, puukuitulevystä ja savirappauksesta.

– Ilmansulkupaperilla halutaan parantaa ilmatiiviyttä, joka MHM-rakenteella on yksinäänkin jo varsin hyvä. Elementin sisäpintaan kiinnitetty puukuitulevy on mahdollista rapata savella, joka ei häiritse rakenteen kosteusteknistä toimintaa ja kauniilla pinnallaan keventää kotien muuten varsin puuvoittoista ilmettä, Vuorinen toteaa.

MHM ulkoseinärakenteen eri osat

MHM mahdollistaa terveellisen asumisen yhä useammalle

Trä Kronor -kotien konseptointivaiheessa mietittiin kotien rakentamista myös perinteisestä hirrestä.

– Hirsi on aivan mahtava luonnontuote, mutta tässä tapauksessa sen käyttö ei ollut mahdollista. Perinteinen hirrenveisto-osaaminen on katoamassa Suomesta, ja oikeiden tekijöiden löytäminen näin isoihin rakennusprojekteihin olisi ollut haaste. Lisäksi se olisi nostanut kotien kustannukset korkeaksi. MHM on rakennusteknisiltä ominaisuuksiltaan hyvin lähellä perinteistä hirttä, mutta sen kohdalla ei esimerkiksi tarvitse ottaa painumista huomioon. MHM:n ansiota tavoitteemme tarjota terveellisiä koteja mahdollisimman monelle toteutuu, Vuorinen toteaa lopuksi.

MHM on Euroopassa laajalti käytetty rakennusmenetelmä.