Rakennusalalla toivotaan muutosta päästö- ja jätemäärän pienentämiseksi
Rakennusala tuottaa merkittävän osuuden maailman kokonaispäästöistä ja suurimman jätevirran EU:ssa. TRÄ on huolissaan kestämättömästä tilanteesta, sillä päästöjen ja jätteen kasvulle ei näy loppua, ja lisäksi kierrätys toimialalla on varsin heikkoa. Osa alan toimijoista haluaa tehdä muutoksen kestävämpään suuntaan.

Kestävä kehitys on yksi tämän hetken puhutuimmista aiheista, ja muun muassa kierrätys, muovin käyttö ja lentoliikenteen päästöt ovat suurennuslasin alla.
Euroopan komission mukaan rakennus- ja purkujäte muodostavat suurimman jätevirran EU:ssa, ja se kattaa peräti yhden kolmasosan kaikesta jätteestä. Ottaen huomioon rakentamisen jäte- ja päästömäärät, rakennusala on päässyt kestävän kehityksen keskustelussa verrattain helpolla, ja alalla tulisikin tehdä suuri suunnanmuutos kohti kestävämpiä toimintaperiaatteita.
“Ihmiset ovat todella huolissaan esimerkiksi muovijätteen määrästä – maailmassa noin 8 miljoonaa tonnia muovia päätyy meriin joka vuosi. Tietoisuus ongelmasta on kasvanut paljon, ja on hienoa, että asialle on alettu kehittää ratkaisuja”, toteaa Trä Groupin toimitusjohtaja, Thomas Noreila.
“Samankaltaista huomiota pitäisi saada nyt rakennusteollisuudelle. Kaatopaikoille päätyvä rakennusjätteen määrä pelkästään Euroopassa on moninkertainen verrattuna esimerkiksi muovin määrään merissä”, Noreila jatkaa.
WWF:n mukaan tällä hetkellä merissä on yhteensä 150 miljoonaa tonnia jätettä. Vertailuna, vain Euroopassa syntyy yli 450 miljoonaa tonnia rakennus- ja purkujätettä vuosittain, ja arviolta vain noin kolmasosa siitä kierrätetään.

Myös rakennusalan hiilidioksidipäästöt ovat hälyttäviä: rakennusten elinkaaren aikana käytetyt rakennusmateriaalit ja rakentamisen prosessit kattavat 11% kaikista päästöistä. Lukuun ei sisälly lainkaan operatiivisen toiminnan, kuten rakennusten lämmittämiseen ja valaisuun käytetyn energian, päästöjä.
”Tällä hetkellä esimerkiksi lentoliikenne on kovan syynin alla. Lentoliikenteen päästöt ovat noin 2–4% kokonaisuudesta, ja niiden vähentämiseksi vaaditaan ja suunnitellaan jatkuvasti toimenpiteitä. Rakennusala ei ole saanut yhtä suurta huomiota, vaikka päästöt ovat arviolta ainakin 11% kokonaisuudesta”, Noreila jatkaa.
Kun rakentamisen materiaalien ja prosessien päästöihin lisätään operatiivisen toiminnan päästöt (mm. lämmityksen ja valaisun energiankulutus) kokonaisuus kasvaa hätkähdyttävään 39 prosenttiin. Tähän osuuteen kuluttajillakin on mahdollisuus vaikuttaa valinnoillaan.

TRÄ toivoo nyt tietoisuuden rakennusalan kestämättömästä tilanteesta kasvavan ja kannustaa muita alan toimijoita mukaan muuttamaan rakentamisen suuntaa.
”Onneksi monet suuremmat toimijat haluavat kestämättömään tilanteeseen muutoksen. Teemme esimerkiksi Stora Enson kanssa yhteistyötä, jotta muutos parempaan saataisiin aikaiseksi”, Noreila päättää.
Katso videomme rakennusteollisuuden jätemääristä täältä.
Lähteet
Cembureau, Sustainable construction, Construction & demolition waste
European Commission, Construction and demolition waste management protocol, 2016
Ilmastoapu, Lentämisen päästöt, 2019
UN Environment, Beat plastic pollution
UN Environment, Global status report, 2017
World Green Building Council, New report: the building and construction sector can reach net zero carbon emissions by 2050, 2019
WWF, Out of the plastic trap: Saving the Mediterranean from plastic pollution, 2018