Positiiviset terveysvaikutukset puolsivat kuusen valintaa puupintoihin

Trä Kronor -kotien puupintoihin tulee kauniisti ikääntyvää kuusta. Hyvien akustisten ja kosteuden- ja lämmönsäätelyominaisuuksiensa lisäksi havupuiden on viime vuosina tutkittu olevan myös antibakteerisia. Puu myös laskee stressitasoja.

Kuusi on luonnostaan antibakteerinen rakennusmateriaali, jossa home ei kasva.

Trä Kronor -kotien lattioihin on valittu jykevää, vähintään 20 cm leveätä kuusilankkua. Suomalaisille rakas puulaji vanhenee käytössä kauniisti, ja siinä näkyy ajan patina. Niinpä se oli ilmiselvä pintamateriaalivalinta koteihin, joille on luvattu satojen vuosien käyttöikä.

Miellyttävä ääniympäristö puuta käyttäen

Puu luo ympärilleen mielekkään akustisen ympäristön, ja siksi sitä käytetään soittimien ja konserttitilojen materiaalina. Esimerkiksi viulujen kannet on vuosisatoja tehty kuusesta.  Ääni kulkee kuitujen mukaisesti, ja äänimaailma on pehmeä.

Puu myös imee ja luovuttaa hyvin kosteutta, jolloin se auttaa osaltaan tasaamaan sisätilojen kosteudenvaihtelua. Puun kyky sitoa ja luovuttaa kosteutta on kolme kertaa suurempi kuin betonin ja tiilen, sekä kaksi kertaa suurempi kuin kipsin.

Kuusi vaikuttaa myös asukkaiden fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin

Kuusen käyttöä sisätiloissa puoltavat myös havupuiden antibakteeriset ominaisuudet.  Suomalaistutkimus on selvittänyt, miksi bakteerit kuolevat puupinnalla. Puun erilaiset haihtuvat orgaaniset yhdisteet, kymmenet erilaiset uuteaineet ja kuituja yhteen sitova ligniini ovat kaikki antibakteerisia. Lisäksi kuusen pihkasta valmistettu 10-prosenttinen pihkasalva tuhoaa tehokkaasti haitallisia mikrobeja, jopa antibiooteille vastustuskykyisiä superbakteereita. Kuusi onkin huono kasvualusta homeelle.

Parhaimmillaan puun käytöllä sisätiloissa voidaan vaikuttaa läsnäolijoiden mielialaan ja fysiologisen stressin tasoon. Tutkimusten mukaan ihmiset reagoivat puun käyttöön sekä fysiologisesti että psykologisesti myönteisesti. Puupinnat saavat huonetilan tuntumaan lämpimältä, kodikkaalta ja rauhoittavalta.  Näissä ominaisuuksissa puu voittaa kaikki tavanomaiset pintamateriaalit. Kosketettaessa puupinta antaa turvallisen ja luonnollisen tunnun.