Puhtaita materiaaleja etsitään Baijerista asti

Keski-Euroopassa alle 100-vuotias talo on uusi, ja vanhan rakennuskannan ansiosta korjausrakentaminen ja käsityöläisyys ovat edelleen kunniassa. Silti vain noin 1% Euroopan suurimmilla rakennusmessuilla Saksassa tuotteitaan esittelevistä yrityksistä täyttää Trä Kronorin minimilaatuvaatimukset luonnonmukaisuuden ja terveellisyyden osalta. Tuotehankinnoista vastaavilla henkilöillä oli täysi työ koluta kaikki 2 250 yritystä yhteensä 45 maasta läpi vain kahdessa päivässä, mutta työ kannatti.

Esimerkiksi perinteisen kalkkirappauksen ansiosta tarjontaa sillä puolella on melko mukavasti

Puhtaiden rakennusmateriaalien arvostus on vielä melko vähäistä Suomessa. Tilanne on toisenlainen Keski-Euroopassa, missä markkinat ovat huomattavasti suuremmat hyvin spesifeillekin rakennusmateriaaleille.

– Keski-Euroopan rakennuskanta on huomattavasti vanhempaa kuin meillä Suomessa. Siinä missä rintamamiestalo edustaa meillä vanhaa rakennusta, ovat kaikki alle 100-vuotiaat talot esimerkiksi Saksassa vielä monien mielestä uusia taloja. Vanha talokanta vaatii aikakautta ymmärtävää restaurointiosaamista, joka on suuressa arvossaan. Lisäksi rakennuksia pyritään kunnostamaan rakennusaikakauteen sopivilla materiaaleilla, jolloin markkina luonnonmateriaaleille on huomattavasti suurempi. Esimerkiksi perinteisen kalkkirappauksen ansiosta tarjontaa sillä puolella on melko mukavasti, kertoo Trä Kronor -kotien hankinnoista vastaava Taru Vihne.

BAU 2019 tarjosi monta vesiperää

Vuosittain Saksan Münchenissä järjestettävät BAU-messut ovat mantereen suurin ammattilaistapahtuma, joka kokoaa 2 250 alan toimijaa aina Australiasta ja Koreasta asti kaikkiaan 18 messuhalliin. Koska puhtaiden luonnonmateriaalien markkina Suomessa on vielä pieni, suuntasivat myös Trä Kronorin hankinnoista vastaavat kohti Baijeria.

Lähdimme etsimään erilaisia toimittajavaihtoehtoja mm. eristeille, savilevyille, puukuitulevyille sekä myrkyttömille ja terveellisille pintakäsittelyaineille, kuten maaleille, vahoille ja öljyille.

– Lähdimme etsimään erilaisia toimittajavaihtoehtoja mm. eristeille, savilevyille, puukuitulevyille sekä myrkyttömille ja terveellisille pintakäsittelyaineille, kuten maaleille, vahoille ja öljyille. Täytyy todeta, että olimme melko pettyneitä, sillä kaikista näytteilleasettajista vain reilu pari tusinaa oli lopulta sellaisia, joita voimme edes harkita taloihimme kelpuuttavan. Moni kyllä mainosti itsekään ekologisena, mutta lähempi tarkastelu paljasti aina, että materiaalilistalta löytyy esimerkiksi petrokemianteollisuuden ainesosia, jotka ovat meille ehdoton ei muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta, Vihne kertoo.

Luonnonmateriaalejakin onneksi löytyy

Yksi messujen valopilkku oli Trä Kronor -kotien elementtien saumoihin sekä ovien ja ikkunoiden tiivistämiseen käytettävä lampaanvilla. Siitä on hyvin tarjontaa Euroopassa, ja se on materiaalina paloturvallinen sekä antibakteerinen. Trä Kronor -koteihin valittu villa on lisäksi ionisoitua, mikä poistaa siitä mahdollisia hajuja ja allergian aiheuttajia.

Lampaanvilla on luonnon oma eristemateriaali.

Toisena positiivisena yllätyksenä mainittakoon savilevyvalmistajien hyvä tarjonta. Useilla alan yrityksillä on takanaan pitkä historia, ja siksi ne ovat luotettavia tavarantoimittajia myös toimintaansa sklaavaalle ja useita kohteita tulevaisuudessa rakennuttavalle Trä Kronorille.

– Huoneistojen välisiin seiniin ääni- ja palomääräysten täyttämiseksi käytettävän savilevyn valmistaja Lemixin juuret ulottuvat 1700-luvun Baijeriin, missä perheyritys aloitti lähdevesimaljojen tuottajana. 11 eri jälleenmyyjän kautta nykyään myytävä savilevy ionisoi sisäilmaa, neutralisoi ilman epäpuhtauksia sekä vaientaa ääntä. Elinkaarensa päässä tämä paloturvallinen luonnontuote voidaan kompostoida. Materiaalina se on hyvä esimerkki siitä, millaisin kriteerein ja näkökulmin valitsemme kaikki materiaalimme, Vihne päättää.

Lähdimme etsimään erilaisia toimittajavaihtoehtoja mm. eristeille, savilevyille, puukuitulevyille sekä myrkyttömille ja terveellisille pintakäsittelyaineille, kuten maaleille, vahoille ja öljyille.