Trä Kronorin valinta on kemikaalivapaa ja sertifioitu puukuitulevy

Suomen Tuulileijonan kosteutta sitova ja luovuttava puukuitulevy on monelle tuttu tuote restauroinnin puolelta. Hyvät kokemukset tuotteesta massiivirakenteisten talojen tuulensuojaeristämisessä puolsivat tuotteen hyödyntämistä myös Trä Kronor -kodeissa. Rakennusperiaatteiden mukaisesti valinta osui tuotteeseen, joka on liimaton ja myrkytön, ja jonka raaka-aine tulee FSC-sertifioidusta metsästä.

Trä Kronor käyttää kodeissaan ainoastaan puhtaita luonnonmateriaaleja.

Tuulensuojakerros on vanha keksintö

Tilanne on Trä Kronor -kodit rakentavalle sisaryrityksellemme Trähusille tuttu restaurointipuolelta lähes viikoittain: vanhan hirsitalon seinä on kuorittu pinkopahveista, tapeteista ja muista kerroksista hirsipinnalle, jonka jälkeen asukkaat ovat heränneet siihen, että kodista on tullut yhtäkkiä vetoisa.

Vaikka perinteisissä hirsitaloissa on hengittäväksi tarkoitettu massiivipuurakenne, on tämä rakenne yksin usein liian hatara pitämään koti nykyihmiselle riittävän lämpimänä. Niinpä hirren päälle on jo pitkään tehty sisäpuolelle lisäeristyskerros pitämään vedontunne loitolla. Talon toimivuuden kannalta on olennaista, että tässä kerroksessa ei ole muovia tai muita turhia kemikaaleja, jotka haittaavat talon hengittävyyttä eli sen kykyä sitoa ja luovuttaa kosteutta.

Trä Kronorin valinta on Suomen Tuulileijonat -yrityksen puukuitulevy

Materiaalina puuteollisuuden ylijäämäpuru

Siinä missä asuntojen välisiin seiniin asennetaan paloturvallisuusmääräyksistä johtuen savilevyä, käytetään  Trä Kronor -kotien ikkunaseinien sekä väliseinien levytykseen Suomen Tuulileijonan 25 mm puukuitulevyä. Paksumpaan vaihtoehtoon päädyttiin, koska haluttiin varmistaa, että levy varmasti kestää kosteana pintaan levitettävän saven asennuksen. Puun ja saven yhdistelmä on loistava: kumpikin on kosteutta sitova ja vapauttava materiaali, mutta niiden toisistaan hieman poikkeavat ominaisuudet täydentävät hienosti toisiaan.

Savirappaus ja puu sopivat hyvin yhteen.

Puukuitulevy peittää alleen MHM-elementin sisäpuolelle tulevat sähkövedot sekä muun talotekniikan. Savirappaus puolestaan luo yhtenäiset seinäpinnat läpi koko huoneiston, kun sitä tulee kaikkiin seinäpintoihin kylpyhuoneita lukuun ottamatta.

Tuulensuojalevyt valmistetaan puuteollisuudelta jäävästä puupurusta ja -hakkeesta. Materiaali on puhdasta ja FSC-sertifioitua. Vähäisten kemikaalimääriensä vuoksi levyjä voi turvallisesti käyttää myös sisätilojen rakentamisessa.

Luonnonmateriaalit takaavat puhtaan ja terveellisen sisäilman.