Miksi emme rakenna vinttejä ja kellareita asuinkäyttöön?

Pääkaupunkiseudun korkeita neliöhintoja tarkastellessa herää usein kysymys siitä, miksi Trä Kronor -kotien vintit ja talojen alapohjat eivät ole asukkaiden asuinkäytössä? Tuulettuva vintti ja alapohja ovat kuitenkin olennaisia tekijöitä siinä, että kodit toimivat suunnitellulla tavalla. Lue tarkemmin, miten nämä ratkaisut mm. varmistavat asukkaiden hyvän sisäilman.

Trä Kronor koteihin tulee tuulettuvat vintit ja alapohjat

Perinteinen rossipohja auttaa pitämään kosteuden ja epäpuhtaudet loitolla

Yksi Trä Kronor -kotien monista muista kodeista erottava tekijä ovat kauniit graniitista louhitut kivijalat. Ulkonäköseikkojen lisäksi niillä on muitakin tärkeitä tehtäviä. Luonnonkiveä pitkin kosteus ei pääse nousemaan talon rakenteisiin, ja korkea kivijalka mahdollistaa tuulettuvan alapohjan toteutumisen.

Pohjoismaisesta rakenneperinteestä löytyvä tuulettuva alapohja eli rossipohja tarkoittaa rakennetta, jossa ilma pääsee kulkemaan vapaasti talon alla. Tämä tarkoittaa sitä, että kosteus sekä mahdolliset radon-kaasut ja muut epäpuhtaudet kulkeutuvat pois sen sijaan että ne nousisivat ylös asuntoon.

Rossipohjan ansiosta Trä Kronor -kotien alla tulee olemaan vähintään 80 cm korkea ryömintätila. Näin talojen huolto helpottuu, ja mahdolliset putkivuodot on helpompi havaita ja korjata. Tämä on tärkeä tekijä talojen vikasietoisuudessa.

Graniittinen luonnonkivijalka pitää kosteuden ja radomin loitolla

Korkea vinttitila toimii puskurina ja haihduttaa kosteutta

Moni Trä Kronor -kotien kuvia ihastellut on kiinnostunut korkean vintin tuomista mahdollisuuksista. Vinttejä ei kuitenkaan ole tarkoitettu säilytys- tai asuinkäyttöön, ja tälle on useampikin hyvä syy.

Eristämättömässä vinttitilassa kiertävä ilma pitää talon rakenteet kuivina, ja on siten tärkeä tekijä talon kokonaisterveellisyyden kannalta. Vinttitilaa tarvitaan myös painovoimaisen ilmavaihdon toimimiseksi optimaalisesti. Kylmä vintti toimii puskuritilana lämpimän ja kylmän välissä: se vähentää sisätilojen kuumenemista kesällä ja vähentää jääpuikkojen muodostumista talvella. Vintiltä käsin myös vesikaton mahdolliset vuotokohdat ja kondenssipaikat on helppo sateella havaita ennen kuin ne ehtivät aiheuttaa ongelmia.

Toinen näkökulma vintteihin on paloturvallisuus, jonka otamme tosissaan. Huoltoa varten vinteille rakennetaan kyllä kattoluukut, mutta käyttöullakoiksi niitä ei voi paloturvallisuusmääräyksistä johtuen ottaa. Näin myöskään kausivaatteiden ja esimerkiksi urheiluvälineiden säilyttäminen vintillä ei ole mahdollista, vaan niitä varten on rakennettu jokaiselle asunnolle oma ulkovarasto.