”Miksette rakenna myös uutta” oli monen vuoden ajan usein kuultu kysymys perinnerakentamiseen erikoistuneen Trähusin työmailla. Ajatus kypsyi pikku hiljaa, ja kun tiet risteytyivät SAATSI Arkkitehtien kanssa yhteisen projektin tiimoilta, olosuhteet tuntuivat suotuisilta. Aika oli kypsä terveelliselle ja yhteiskunnallisesti kestävälle uudisrakentamiselle.

Molempien yritystemme tausta on ajassa, jossa taloja rakennettiin maalaisjärjellä. Vaatimattomassa pohjolassa ei ollut varaa rakentaa ja purkaa taloja kolmenkymmenen vuoden välein! Syntyi siis aikaansa suurempia tuotteita: luotettavia ja vikasietoisia rakennuksia, jotka säilyivät perintönä sukupolvelta toiselle.

Samaan pystymme myös tänään. Yhteisten arvojemme perustalle syntyi Trä Kronor, yritys, joka rakentaa läpinäkyvästi, eettisesti ja rakennuksen käyttäjän autenttiset tarpeet huomioiden – tulevaisuuden muuttujia unohtamatta. Mittavin tämänhetkinen projektimme on Tuusulan asuntomessuille vuonna 2020 rakentuva kokonainen kortteli niin sanottuja townhouse-koteja, joiden toivomme tarjoavan näyteikkunan siihen, mitä hyvä asuminen parhaimmillaan voi olla.

Vanhat, suomalaiset massiivipuurakennukset tarjoavat loppumattomasti tietoa uuden, terveellisen ja kestävän rakennuskulttuurin luomiselle. Kuvassa Tuusulan kotiseutumuseo Klaavola.

Visuaalista, eettistä ja toiminnallista selkeyttä

Tuusulan asuntomessualueen uudet Trä Kronor -kodit ovat syntyneet pakottomasti ja luonnostaan, mikä kertoo siitä, että alueen asemakaava ja rakennustapaohje tarjoavat arkkitehtonisesti erittäin hyvät reunaehdot luoda alueelle sopivaa, kestävää asumista. Taloille on haettu inspiraatiota pohjoismaisen arkkitehtuurin johtotähtien, kuten Erik Bryggmanin, ja muiden sodanjälkeisten suunnittelijoiden töistä. Bryggman käytti Tuusulassakin nähtävää rakennusmassan porrastumista ansiokkaasti hyväkseen.

Pohjoismainen selkeys toistuu paitsi esteettisissä arvoissa myös rakennustavassa. Kaikki Trä Kronor -rakennukset suunnitellaan seitsemän periaatteen pohjalta. Periaatteet pohjautuvat toimiviksi todettuihin, perinteisiin suomalaisiin rakennusmenetelmiin, kuten painovoimaiseen ilmanvaihtoon, hengittäviin massiivirakenteisiin, tuulettuvaan alapohjaan ja vinttiin sekä kaltevaan kattoon reiluine räystäineen. Yksi periaatteista on terveellisen asumisen takaajana ylitse muiden. Sisällysluettelomme avaa kaikkien nähtäväksi materiaalit, joita rakentamisessa käytetään.

Tuusulan asuntomessuille vuonna 2020 nousee kokonainen korttelillinen Trä Kronorin terveellisiä ja kestäviä massiivipuukoteja. Kuvassa kolmesta asuntokoosta isoin, 152,5 -neliöinen.

Tuusulan townhouse-kortteli on tienraivaajakohde

Tuusulan townhouse-korttelia on ollut sekä haastava että hauska suunnitella. Miten olemme pystyneet soveltamaan vanhoja viisauksia ja samalla luomaan tehokkaita ja viihtyisiä asuntoratkaisuja nykyisten, tiukkojen rakennusmääräysten puitteissa?

Vastaus piilee juuri perinteisten, toimiviksi todistettujen menetelmien hyödyntämisessä. Terveellisen ja kestävän rakennuksen suunnittelussa ei tarvita jippoja, vaan ratkaisut löytyvät lähes itsestään.

Alvar Aalto sanoi, että kaikki turha muuttuu ajan mittaan rumaksi. Jos arkkitehtuuri perustuu koristeisiin ja kikkailuihin, ne menettävät ennen pitkää viehätyksensä. Mutta kun suunnittelu perustuu maalaisjärkeen, se säilyttää kauneutensa. Meidänkin tavoitteenamme on rakentaa mahdollisimman pitkäikäisiä rakennuksia.

Suomen Asuntomessut on ennakkoluulottomasti kehittämässä toimintaideaansa kattamaan koko ihmisen elinympäristön. Paitsi että Tuusulaan rakentuva townhouse-kortteli on merkittävä projekti meille, se on samalla avaus täysin uudelle ajanjaksolle suomalaisessa rakennuskulttuurissa. Kohteen ainutlaatuisuuden korostaminen ei kuitenkaan ole itseisarvo, sillä toivomme, että terveellisestä ja kestävästä tavastamme rakentaa tulee valtavirtaa hyvinkin pian.

THOMAS NOREILA
PEKKA JA EMILIA SAATSI