Suomen ensimmäinen MHM-rakennus pian valmis Tuusulan vuoden 2020 Asuntomessuille

Vuoden 2020 Asuntomessujen messualueelle Tuusulan Rykmentinpuistoon on parhaillaan nousemassa Suomen ensimmäinen liimattomista ja muovittomista Massiv-Holz-Mauer -massiivipuuelementeistä rakennettu talo. Samalla kyseessä on asumisen edelläkävijyydestä tunnettujen Asuntomessujen 50. juhlavuoden tapahtuman ensimmäinen valmistuva rakennus. Valmista on jo helmikuussa 2019, lähes 1,5 vuotta ennen messuporttien aukeamista. Ainakin seuraavan vuoden ajan rakennus toimii näyttelytilana mm. MHM-rakentamiselle.

Rakennusperinteen parhaisiin oppeihin nojaava rakennuttajayritys Trä Kronor sai elokuussa 2018 rakennusluvan MHM-massiivipuuelementeistä rakennettavaan yksityiskotiin. Lupa oli ensimmäinen koskaan Suomessa MHM:lle myönnetty lupa. MHM eli Massiv-Holz-Mauer on Saksassa patentoitu järjestelmä, jossa massiivipuuelementit liitetään toisiinsa alumiininauloilla tavanomaisemman liiman ja muovin sijaan.

– Keski-Euroopassa tällä menetelmällä on kohonnut jo pian 10 000 rakennusta, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun sitä käytetään rakentamiseen Suomessa. MHM on nopeampi ja kustannustehokkaampi vaihtoehto perinteiselle massiivihirsirakentamiselle. Patentoidulla seinärakenteella sekä muilla Trä Kronorin rakennusperiaatteilla pystymme takaamaan mm. talojen hengittävän rakenteen sekä puhtaan sisäilman, Trä Kronorin toimitusjohtaja Kirsi Joensuu toteaa.

Vuoden 2020 Asuntomessujen ensimmäinen rakennus pystyssä helmikuussa 2019

Uudenlaisen rakennustavan lisäksi merkittävää hankkeessa on se, että kyseessä on ensimmäinen vuoden 2020 Asuntomessualueelle Tuusulan Rykmentinpuistoon valmistuva rakennus.

– Asuntomessut on aina halunnut olla edelläkävijä uudenlaisten rakentamistapojen ja asumismuotojen esittelyssä, ja 50. juhlavuosi ei tee tässä poikkeusta. Tämä Trä Kronorin townhouse-korttelin osa on messualueen ensimmäinen rakennettava ja valmistuva rakennus, Joensuu toteaa.

Trä Kronor -townhouse-korttelin yhteiskäyttörakennus valmistuu helmikuun 2019 aikana, eli lähes 1,5 vuotta ennen messuporttien aukeamista. Valmistuttuaan se toimii näyttelytilana. Rakennuksessa on mahdollista päästä tutustumaan esimerkiksi MHM-rakentamiseen, turpeen hyödyntämiseen eristemateriaalina sekä Trä Kronor -kotien myrkyttömiin ja luonnollisiin rakennusmateriaaleihin.