Nykyrakentamisen haasteista kirjoitetaan lähes päivittäin. Kun joitakin vuosia vanhoja kouluja ja päiväkoteja asetetaan käyttökieltoon, on jossain menty pieleen ja pahasti. Mutta voivottelun sijaan haluamme miettiä tilanteeseen ratkaisuja, jotka perustuvat vankkaan vuosisataiseen todistusaineistoon. Miksi jotkin rakennukset ovat kestäneet pystyssä ja terveinä 250 vuotta? Mikä on niiden salaisuus?
Pohjoismaisen rakennusperinteen helmi, painovoimainen ilmanvaihto, on fysiikan lakeihin perustuva tapa suunnitella ja rakentaa taloja, joissa ilma vaihtuu. Viime vuoteen asti tiukat määräykset ovat hankaloittaneet rakennusluvan saamista painovoimaiselle ilmanvaihdolle. Oikein suunniteltuna ja toteutettuna se on kuitenkin ekologinen ja kustannustehokas tapa huolehtia hyvästä sisäilmasta. Seuraavassa annamme vinkkejä siihen, miten se kannattaa toteuttaa, ja mitä suunnitteluvaiheessa tulee ottaa huomioon.
Keski-Euroopassa alle 100-vuotias talo on uusi, ja vanhan rakennuskannan ansiosta korjausrakentaminen ja käsityöläisyys ovat edelleen kunniassa. Silti vain noin 1% Euroopan suurimmilla rakennusmessuilla Saksassa tuotteitaan esittelevistä yrityksistä täyttää Trä Kronorin minimilaatuvaatimukset luonnonmukaisuuden ja terveellisyyden osalta.
TRÄ® järjesti eilen 16.1.2019 kestävän ja terveellisen rakentamisen illan Aleksanterin teatterissa Helsingissä, ja tupa oli täynnä! Näyttää vahvasti siltä, että homekoulut ja sisäilmasairastumiset ovat saaneet ihmiset etsimään tietoa ja varsinkin ymmärrystä siitä, miten voisimme ratkaista tämän hetken ongelmia.
Jokainen yksityiskohta Trä Kronor -kodeissa on mietitty tarkkaan mm. pitkäikäisyyden ja kierrätettävyyden näkökulmasta. Hanoihin kelpuutamme ainoastaan sileätä harjattua terästä, joka tarkkaa juomaveden puhtauden ja raikkauden.