På en ståtlig sluttning i Kitteldalen i Esbo traskar Susanna Fabricius av och an, mätande platsen för sitt kommande hus.

– Här ska det stå. Vardagsrummet blir ungefär här. Snygga vyer, eller vad, konstaterar Fabricius där hon beundrar det tallbeklädda klipplandskapet.

Familjen Fabricius började planera ett nytt hem då sönerna vuxit upp och flyttat ut. Vardagen i det gamla egnahemshuset i närheten hade fungerat bra, och därför ville man hitta den nya byggplatsen i trakten. Fabricius själv spenderade sin barndom i ett frontmannahus. När de egna barnen fötts renoverade familjen åt sig ett trähus från 1960-talet. När materialet för det nya huset skulle bestämmas var därav trä både bekant och motiverat.

Hur gjordes beslutet om husleverantör

– Vi ville ha ett handgjort och för våra behov måttbeställt hus. Eftersom våra tidigare erfarenheter av enkla träkonstruktioner varit så goda, så önskade vi nu också en limfri massivträstomme. Vi ville försäkra oss om att materialvalen är hållbara och inte förorsakar sjukdomar eller andra överraskande reaktioner. Vi hade följt med husleverantörsmarknaden i flera års tid och efter initiala diskussioner med 6 leverantörer bad vi om offert från tre stycken. Valet föll på Trä Kronor vars konstruktioner svarar på alla våra krav och dessutom är limfria och framställs utan kemikalisk behandling.

Vad betyder hälsosamt boende för dig

– Till min lycka har jag aldrig själv upplevt inomhuslufts- eller mögelproblem, men våra bekanta i Pargas var tvungna att riva sitt hus pga just detta. Vi har också aktivt följt med den offentliga diskussionen om mögelfrågor. Det verkar emellanåt som om de personer som förespråkar sunt och hållbart byggande är alltför få. För att inte tala om leverantörernas brist på transparens vad gäller använda byggmaterial.

Hur ska det nya huset se ut

– Egentligen ville vi ha alla funktioner på ett plan, för att kunna bo kvar i det här huset så länge som möjligt. Men den branta terrängen ställde vissa krav och sålunda bygger vi i två våningar nu.

– Levnadsytan blir ungefär 140 kvadratmeter. Förutom master bedroom kommer vi antagligen att ha två gästrum, vilka även funkar som arbetsrum, samt ett stort vardagsrum som öppnar sig mot matsalen. Köket ska inspirera till matlagning med
vänner. Och högst på önskelistan finns en bastu som uppvärms med både el och ved.

– Utgångsläget är att huset planeras möjligast i synk med omgivningen och terrängen och så att underhållet är lätt och behändigt.

Hurdana värden ska huset representera?

– Vi tänker längsiktigt. Vi vill ha ett hem som är designat uttryckligen för detta livsskede, när vi bor på tumis med min man. Men vi vill också ha en möjlighet att inhysa våra barn med familjer när de besöker oss. Dessutom vill vi att vårt hem ska representera ekologisk hållbarhet och att det ska vara beboeligt även om 150 år och då imponeras över hantverkarfärdigheterna från år 2018.

– Vi bygger framförallt ett hem med stort H – en plats där man trivs och kan koppla av.

Och hur känns det inför själva byggfasen

– Först spände vi oss lite för det, men efter att ha mött teamet på Trä Kronor visste vi att vi träffat rätt. Få byggare har som de, hela leveransprocessen i egna händer, börjandes från egna timmermän, för att inte tala om snickare.

– Planeringsskedet är verkligen givande med SAATSI arkkitekternas milda och kundorienterade vägledning. Vi har lärt oss så mycket! Men det största spänningsmomentet för tillfället är tidtabellen – vi hoppas på att kunna flytta in redan vid årsskiftet. För mitt inre kan jag se mig sitta vid köksbordet med en kaffekopp, beundrande huset och den underbart harmoniska vyn som öppnar sig utanför fönstret.

Följ med Susanna Fabricius byggprojekt på våra Facebook-sidor och Instagram!